Menerusi rakaman litar tertutup (CCTV), ibu bayi terbabit pada mulanya dilihat melambai-lambai anaknya yang berusia setahun setengah sebelum ditinggalkan kepada pengasuh, pengasuh tersebut mendukung anak majikannya itu dengan baik tanpa sebarang tanda-tanda untuk berkelakuan kasar. Namun sebaik sahaja pintu lif itu tertutup, wanita tersebut mula menunjukkan sisi dirinya yang sebenarnya. Video di sini:

Pengasuh itu terus mengangkat tangan seolah-olah mahu memukul bayi tersebut, berkemungkinan untuk mengugutnya supaya berhenti menangis. Namun bayi berkenaan semakin kuat menangis, membuatkan wanita itu menumbuk perut mangsa bertubi-tubi sebanyak empat kali. Bukan itu sahaja, pengasuh itu memukul kepala bayi berkenaan selepas meletakannya dalam penolak dan menggoncang bayi tersebut seolah-olah seperti dirasuk syaitan.

Menurut pihak polis, ibu bapa anak kecil tersebut telah melaporkan kejadian itu selepas menonton rakaman CCTV lif berkenaan. Pengasuh berusia 42 tahun yang hanya dikenali sebagai Li itu kini ditahan polis kerana sengaja menyebabkan penderaan fizikal kepada mangsa.

Insiden kejam itu turut mencetuskan pelbagai reaksi netizen yang mendesak pihak berkuasa mengambil tindakan tegas terhadap wanita yang tidak berperikemanusiaan itu.

“Wanita ini tiada anak ke? Bagaimana dia boleh tergamak pukul bayi berkenaan tanpa rasa apa-apa,” kata netizen di Weibo.