Menerusi rakaman video berdurasi kira-kira seminit 10 saat, ia menunjukkan individu berkenaan merentangkan kain sambil berdiri di tengah-tengah belukar. Dia kemudian membuka kain itu dan menghilang di depan kamera. Lihat video yang dimaksudkan disini:

Aksi lelaki itu turut mendapat perhatian daripada Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Keselamatan Awam China, Chen Shiqu yang berkongsikan rakaman video berkenaan di laman sosialnya.

Chen berkongsi video itu di akaun Weibonya pada 4 Disember dan menyatakan ‘jubah halimunan’ itu mungkin boleh digunakan di dalam ketenteraan. Menurut Metro.co.uk, jubah tersebut dibuat daripada kain berteknologi tinggi menggunakan bahan telus, ia dapat membalikkan gelombang cahaya di sekitar objek yang memakainya sehingga dapat menghilangkannya.

Walau bagaimanapun seorang penerbit di syarikat pengeluaran Quantum Video, Zhu Zhensong memberitahu bahawa jubah halimunan tidak wujud.

Dia memberitahu pemberita bahawa video yang telah ditonton hampir 21.4 juta kali itu telah diedit dan difilemkan dengan kain plastik berwarna biru atau hijau.

“Perisian seperti Adobe After Effects, Nuke atau Blackmagic Fusion boleh mengedit latar belakang dan menggabungkan objek ke dalamnya. Kesan yang pernah dilihat dalam banyak filem aksi,” kata Zhu.

Jadi, tidak diketahui sama ada jubah halimunan tersebut wujud atau hanyalah dongang semata-mata.

Sumber : MYNEWSHUB.CC